عوارض شیمی درمانی چیست؟

ساخت وبلاگ

شیمی درمانی، یکی از رایج ترین روش های درمان سرطان به شمار می رود که با به کارگیری داروهای خاص به مبارزه با سلول های سرطانی می پردازد. داروهای این روش دارای قدرت زیادی برای کشتن سلول های آلوده می باشد و گاهی به سلول های سالم بدن نیز آسیب وارد می کند. این اتفاق می تواند موجب ایجاد عوارض جانبی شده که شدت این عوارض با توجه به ایمنی کلی بدن، سن، نوع و دوز شیمی درمانی متفاوت خواهد بود. در این مطلب مهم ترین عوارضی که شیمی درمانی روی بدن بیمار به جای خواهد گذاشت، آورده شده است.

1. اثر شیمی درمانی بر سیستم عصبی و عضلانی

سیستم عصبی که کنترل احساسات، قدرت تفکر، هماهنگی و تعادل بدن را برعهده دارد، اغلب می تواند تحت تاثیر داروهای شیمی درمانی قرار گرفته و باعث ایجاد اختلالات خفیفی در این سیستم گردد. از دیگر اثرات آن می توان به درد و ضعف عضلانی، بی حسی و سوزن سوزن شدن دست و پا نیز اشاره نمود.

اثر شیمی درمانی بر سیستم عصبی و عضلانی

اثر شیمی درمانی بر سیستم عصبی و عضلانی

2. اثر شیمی درمانی بر سیستم گوارش

یکی از شایع ترین عوارض شیمی درمانی مشکلات مربوط به هضم و دستگاه گوارش می باشد. خشکی دهان، زحم هایی که در ناحیه لب ها، زبان، لثه و حتی در گلو ظاهر می شود و می تواند موجب آزار بیمار در هنگام خوردن و بلعیدن غذا گردد. گاهی ممکن است در دهان مزه فلز آید و یا یک پوشش سفید یا زرد رنگ بر روی زبان ایجاد شود که مواد غذایی طعمی ناخوشایند و غیرطبیعی به خود گرفته و باعث بی میلی بیمار به غذا، کاهش وزن، اسهال، یبوست و حتی نفخ شود. از علائم شدیدتر آن می توان به حالت تهوع و استفراغ و حتی خونریزی و عفونت نیز اشاره نمود.

اثر شیمی درمانی بر سیستم گوارش

اثر شیمی درمانی بر سیستم گوارش

3. پوست، مو و ناخن

ریزش مو یکی دیگر از شایع ترین عوارض شیمی درمانی است. اغلب داروهای شیمی درمانی روی فولیکول های مو اثر گذاشته و باعث ریزش موهای سر و بدن طی چند هفته اول درمان می شوند. خوشبختانه ریزش مو به صورت موقتی است و رشد موهای جدید اغلب چند هفته پس از درمان نهایی آغاز می گردد.

حساسیت های پوستی، سوزش، خارش و جوش می تواند از علائم دیگر آن باشد. به علاوه ناخن ها قهوه ای یا زرد رنگ و شکننده شده و سرعت رشدشان کاهش می یابد. در این دوره مراقبت از پوست و ناخن ها برای جلوگیری عفونت بسیار اهمیت دارد.

اثر شیمی درمانی بر پوست، مو و ناخن

اثر شیمی درمانی بر پوست، مو و ناخن

4. سیستم گردش خون و ایمنی بدن

داروهای شیمی درمانی روی سلول های مغز استخوان که در تولید گلبولهای قرمز نقش دارند، تاثیر زیادی داشته و باعث آسیب رساندن به آن می شود. بدون گلبول قرمز کافی برای رساندن اکسیژن به بافت های مختلف بدن، کم خونی رخ می دهد. با ایجاد کم خونی علائمی چون خستگی، سرگیجه، رنگ پریدگی، احساس سردی و ضعف عمومی در بیمار رخ می دهد. علاوه بر این مسئله شیمی درمانی می تواند موجب کاهش گلبول های سفید خون که نقش مهمی در سیستم ایمنی بدن ایفا کرده، شود که احتمال ابتلا به ویروس ها، میکروب ها و عفونت ها را افزایش می دهد.

اثر شیمی درمانی بر سیستم گردش خون و ایمنی بدن

اثر شیمی درمانی بر سیستم گردش خون و ایمنی بدن

5. سیستم تناسلی و باروری

اغلب داروهای شیمی درمانی باعث تغییراتی در هورمون های بدن بیماران می شوند. در زنان، تغییرات هورمونی می تواند موجب گرگرفتگی، عادات ماهانه نامنظم و یا شروع ناگهانی یائسگی شود. ممکن است خشکی بافت های واژن که می تواند مقاربت را بسیار دردناک کرده، اتفاق افتد. احتمال بروز عفونت واژن نیز افزایش می یابد. در مردان نیز داروهای شیمی درمانی می تواند باعث آسیب اسپرم و کاهش تعداد آنها گردد. بنابراین بسیاری از پزشکان بارداری را در طول دوره شیمی درمانی توصیه نمی کنند. زیرا می تواند باعث ایجاد اختلالاتی در شکل گیری و رشد جنین شود.

اثر شیمی درمانی بر سیستم تناسلی و باروری

اثر شیمی درمانی بر سیستم تناسلی و باروری

6. سیستم تخلیه کلیه و مثانه ها

در طول فرآیند شیمی درمانی برخی از سلول های کلیه و مثانه ها دچار آسیب و تحریک می گردند که از علائم آن می توان به سوزش و تکرر ادرار، تغییر رنگ و نارنجی شدن ادرار، تورم دست و پاها و سردرد نام برد.

7. سیستم استخوان بندی

برخی از داروهای شیی درمانی می تواند روی میزان کلسیم بدن تاثیر گذار بوده و باعث کاهش آن شوند. کمبود کلسیم منجر به پوکی و شکستگی استخوان به خصوص استخوان های ستون فقرات، مچ دست، لگن و باسن گردد. پوکی استخوان در زنان مبتلا به سرطان به ویژه آنهایی که یائسه شده اند، بیش از مردان می باشد.

آشپزی...
ما را در سایت آشپزی دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : نیلوفر ابی بازدید : 306 تاريخ : دوشنبه 23 بهمن 1396 ساعت: 19:29

خبرنامه