چرایی بن بست در صادرات آبمیوه به عراق

ساخت وبلاگ
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی نوش آنلاین سایت روزنامه اعتماد نوشت: ین روزها خبر عهد شکنی عراقی‌ها در قبال روابط تجاری‌شان با ایران بسیار به گوش می‌رسد. عراقی‌ها از وضع تعرفه‌های واردات بر کالاهای ایرانی، از لبنیات گرفته تا آبمیوه و سیمان و سایر مصالح ساختمانی دریغ نکردند.

این عهدشکنی‌ها در حالی رخ می‌دهد که قرار بوده بازار ایران و عراق از فاصله سالهای ۸۹ تا ۹۴ تحت یک برنامه ۵ ساله، با نظارت اتاق مشترک ایران و عراق و همچنین ستاد توسعه عراق، شاهد رشد و توسعه از پیش تعیین شده‌ای باشد. اما با بررسی‌های صورت گرفته، مشخص شده که ایران و عراق به هیچ یک از اهداف از قبل تعیین شده نرسیده اند.

از جمله عواملی که در این مساله تاثیرگذار داشته است، می‌توان به تحریمها و اوضاع سیاسی-اقتصادی ایران اشاره کرد. البته همه چیز را نباید پای تحریم‌ها نوشت. در کنار تحریمهای اقتصادی ایران، نباید از شیوه مدیریت گمرکی عراق غافل بود. به گفته حمید حسینی دبیرکل اتاق مشترک ایران و عراق، مدیریت گمرکات عراق، مختص به احزاب و عشایر است و آنها هستند که از درآمد گمرکی منفعت حاصل می‌کنند. گمرکات عراق منبع درآمد احزاب و عشایر عراق شده‌اند. کوچک‌ترین تشنجی که بین این دو قشر ایجاد می‌شود، بر تجارت ایران با عراقی‌ها تاثیر می‌گذارد.

بنابراین بخشی دیگر از مشکلات ایجاد شده در صادرات ایران به عراق به  تصمیمات احزاب و عشایر در عراق باز می‌گردد. این در حالی است که این احزاب و عشایر، در تعیین تعرفه واردات از ایران، متفاوت از تعیین تعرفه واردات از صادر کشورها از جمله ترکیه، عمل می‌کنند. به طوری که گاه به خاطر همین تعرفه بالا، در ایران توان صادرات کالا سلب می‌شود. به همین خاطر است که بازار سلیمانیه مملو از کالاهای ترکیه‌ای است.

البته در این رخداد، ساختار گمرک در ایران بدون تاثیر نبوده است. بنابه گفته دبیرکل اتاق مشترک ایران و عراق، تعدد گمرکات زمانی برای ایران یک امتیاز محسوب می‌شد. اما با توجه به اوضاع کنونی عراق و نحوه مدیریت گمرکات در این کشور، تعدد گمرکات در ایران نیز مساله ساز شده است. حسینی در این باره می‌گوید: «تعدد گمرکات در گذشته برای ما یک امتیاز بوده اما امروز به زیان ما شده است. چراکه با سلیقه‌های مختلفی از سوی احزاب و عشایر مستقر در گمرکات روبه‌رو شده‌ایم و هر روز تصمیم جدیدی می‌گیرند. یکی از راه‌های برون‌رفت از این معضل، تخصصی شدن گمرکات است. باید با طرف عراقی مذاکره کنیم و به صادرات نظم بدهیم تا عراقی‌ها نتوانند هر‌طور که تمایل دارند تعرفه را تغییر دهند. همچنین در برخی موارد شاهد آن هستیم که برخی ترخیص‌کاران هم به دلیل آنکه قوانین درست و دقیقی در عراق حکمفرما نیست، از شرایط سوءاستفاده می‌کنند.»

مساله‌ دیگر که روابط تجاری عراق و ایران را تحت تاثیر قرار داده است، به نفوذ اخیر عربستان به عراق باز می‌گردد. تاثیرات عربستان به وضوح در روابط اقتصادی – تجاری ایران و عراق به چشم می‌آید.

اکنون روابط تجاری ایران و عراق، عموما به جهت مسائل سیاسی و ساختار اقتصادی دو کشور، به شدت تحت تاثیر قرار گرفته است. روابط ایران و عراق از این جهت برای ما حایز اهمیت است که عراق به عنوان کشوری همسایه‌ و با توجه به نیاز اقتصادی – تجاری‌اش به ایران، می‌تواند یک شریک تجاری مناسب جهت صادرات ایران، محسوب شود.

با این اوصاف سیاست‌های منطقه‌ای ما و ساختار گمرک کشور و همچنین سیاستهای ناقص حمایتی از صادرکنندگان، مانع بزرگی برای امر صادرات به عراق محسوب می‌شود. این موانع آنقدر ما را ضعیف کرده است که باید عشایر عراق به عنوان متولیان گمرکات این کشور، بتوانند برای ایران تعیین تکلیف کنند.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی نوش آنلاین ابراهیم رضازاده  رییس میز عراق در سازمان توسعه تجارت در گذشته تعرفه صادرات آبمیوه به عراق ۳۰ درصد بود اما به تازگی این کشور برای انواع آبمیوه‌ها ۱۰۰ درصد تعرفه مضاعف در نظر گرفته و بدین‌ترتیب تعرفه درات انواع آبمیوه به عراق به ۱۳۰ درصد رسیده است.

آشپزی...
ما را در سایت آشپزی دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : نیلوفر ابی بازدید : 187 تاريخ : جمعه 10 آذر 1396 ساعت: 0:56

خبرنامه